​Ważną częścią działalności naszej Fundacji jest praca na rzecz, a przede wszystkim ze społecznością lokalną, dlatego też staramy się wspierać lokalne inicjatywy zwłaszcza młodych ludzi, których pasja i chęć działania jest nam bardzo bliska i bardzo dla nas ważna. Dlatego też, odpowiadamy na każdą prośbę o wsparcie, gdy młodzi ludzie z Kwidzyna i okolic przychodzą do nas ze swoimi pomysłami na działania lokalne. I tak w 2019 r. Fundacja Edukacji i Rozwoju Flow złożyła w imieniu nieformalnej grupy młodych osób z terenu rewitalizacji miasta Kwidzyna wniosek o grant z Akumulatora Społecznego na projekt „Bieda Klub, w poszukiwaniu minionego czasu”. Dzięki dofinansowaniu tego przedsięwzięcia młodzież z terenu rewitalizacji Miasta Kwidzyna miała możliwość zwiedzenia okolicznych zamków, zabytków i poznania historii naszego miasta. Końcowym efektem ich pracy była wystaw prac – obrazów, zdjęć itp.- która odbyła się w dniu 24.11.2019 r. w Kwidzyńskim Zamku. Kolejnym przedsięwzięciem, które z wielką ochota wsparliśmy jest Projekt Solidarności, który powstał z inicjatywy 5 młodych osób z Kwidzyna i okolic. W ramach projektu „Zróbmy to !!! z Rodzinnym Centrum Razem”, dzieciaki i młodzież ze świetlicy i klubu młodzieżowego brały udział w licznych warsztatach, uczyły się jak pisać i realizować projekty na rzecz społeczności lokalnej, a co za tym idzie zrealizowały małe projekty odpowiadające na potrzeby ich lokalnych społeczności. My jako Fundacja będziemy wspierać grupę inicjatywną swoim doświadczeniem i wiedzą oraz pomożemy w promocji i kontaktach z lokalnymi władzami. W 2020 r. po raz kolejny złożyliśmy w imieniu nieformalnej grupy wniosek o grant z Akumulatora Społecznego, tym razem na projekt „Galaktyczni gracze”, którego celem było zorganizowanie turnieju w grę FIFA na PlayStation, dla dzieci i młodzieży z Kwidzyna, ze szczególnym uwzględnieniem dzieciaków, które na co dzień nie maja możliwości grania w gry na podobnym sprzęcie. Niestety w uwagi na panujące warunki epidemiczne i wynikające z tego tytułu obostrzenia, konieczne było przesunięcie terminu turnieju. Ale dzięki zaangażowaniu i zapałowi grupy inicjatywnej w dniu 29.11.2020 r. wszystko zakończyło się sukcesem. W roku 2023 Fundacja wsparła kolejną grupę inicjatywną która realizowała projekt solidarności w miejscowości Trzciano pod tyt. „A może by tak Trzciano” projekt zakładał aktywizację społeczności lokalnej poprzez liczne warsztaty, szkolenia i kursy oraz wyjazdy. Jako Fundacja jesteśmy mega dumni z tego, że mamy w swoim otoczeniu młodych tak ambitnych i pełnych pomysłów ludzi, którym po prostu chce się chcieć i możemy ich wspierać i razem z nimi działać na rzecz mieszkańców naszego miasta.

NIECH SPOŁECZNOŚĆ LOKALNA RÓWNIEŻ POCZUJE FLOW